FB IN

724 Τάγμα Μηχανικού Μάχης του Ελληνικού Στρατού – Δημιουργώντας το «Πεδίο Πτήσεων Πρίνου Θάσου» –

724 Τάγμα Μηχανικού Μάχης του Ελληνικού Στρατού – Δημιουργώντας το «Πεδίο Πτήσεων Πρίνου Θάσου» –

28-12-2017 Περιοχή Νέστου – Νομός Καβάλας

Η Αεροπορική Λέσχη Μωραϊτίνης Αριστείδης (Α.Λ.Μ.Α), η διοργάνωση Kavala Air Sea Show και η Ομάδα Ακροβατικού Αερομοντελισμού Καβάλας ευχαρίστησε το «724 Πολεμικό Τάγμα Μηχανικού» του Ελληνικού Στρατού 4ου Σώματος Στρατού.

Είμασταν εκεί ως ελάχιστη ανταπόδοση στη Διοίκηση και το προσωπικό του Μηχανικού για το σπουδαίο και επίπονο έργο της κατασκευής (Μάιος και Ιουνίος 2016) ικανού «Πεδίου Πτήσεων», στην ίδια ακριβώς περιοχή που έδρευε η Συμμαχική Αεροπορική Βάση κατα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την πραγμάτωση πτήσεων ενός παγκόσμια μοναδικού πιστού αντιγράφου μαχητικού της εποχής, τύπου Bristol Scout GB.

Δημιουργός η Βρετανική Ομάδα Bristol Scout Rebuilding Grandad’s Aircraft, που όπως και ο τίτλος της δηλώνει, αφορά στο πιστό αντίγραφο του συγκεκρημένου μαχητικού που ο Υποπλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού της Μ. Βρετανίας Donald “Bunny” Francis Bremner, παππούς των αδελφών David και Rick, πετούσε από το Καζαβήτι (Πρίνο) της Θάσου το 1916. Το αεροπλάνο αυτό πέταξε στην Αγγλία το 2015 μετά από 14 χρόνια έρευνας και κατασκευής. https://bristolscout.wordpress.com/

Ξαναφτιάχνωντας την ιστορία ……..

Μακέτα κατασκευή του Συλλόγου Μοντελιστών Καβάλας . Η Αεροπορική Βάση στο Καζαβήτιο (σημερινός Πρίνος) της ελεύθερης Θάσου κατα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η «κατασκευή»…

Φωτογραφίες Πάνος Μποντούρογλου και Παναγιώτης Γεωργιάδης. Στο κέντρο τα μέλη της Α.Λ.Μ.Α κ Γιάννης Δούκας και Δέσποινα Πανταζή σκηνοθέτης του σχετικού ντοκιμαντέρ «Ιππότες της Αιγαίας Θάλασσας».http://www.ert.gr/ert-protaseis/tekmiria-ellinismou-i-ippotes-tis-egeas-thalassas-stin-ert2/

» Το αποτέλεσμα ! » …..

Αεροφωτογραφία μέσω Video https://www.youtube.com/watch?v=zVlVhH7yPc8 του κου Γεωργίου Βλάχου.

Έτσι στις 23 Ιουνίου 2016 μεταξύ 06:25 – 06:37, στον ίδιο ακριβώς τόπο που έδρευε η Συμμαχική Αεροπορική Βάση πραγματοποιήθηκε η μόνη πτήση που επέτρεψαν οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες εκείνη την εβδομάδα, επιτυγχάνοντας την αναβίωση μιας ιστορίας 100 ετών.

Η Πτήση ….

Φωτογραφία Vagelis Tziatas

Φωτογραφία κ. Πασχάλη Παλαβούζη Ιστορικού Ερευνητή και Αντιπροέδρου της Α.Λ.Μ.Α

Την επομένη ημέρα το αεροπλάνο τέθηκε σε στατική έκθεση για το μεγάλο πλήθος επισήμων, επισκεπτών τουριστών και κατοίκων του νησιού, ως η «καρδία» ενός συνόλου εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης, τιμής των αεροπόρων στον χώρο του Μνημείου στη σκάλα Πρίνου καθώς και πτητικών επιδείξεων της Πολεμικής μας Αεροπορίας αλλά και της Γερμανικής Αεροπορίας ( ως τιμητική διέλευση «σε έναν φίλο και εχθρό – to our Friend and Enemy» ….. σε ανάμνηση της παράδοσης εκείνης της εποχής ).

Η Ομάδα βραβεύτηκε από τον Πρίγκηπα του Κέντ πρίν την διοργάνωση στην Μεγάλη Βρετανία και από τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατα τις προαναφερόμενες εκδηλώσεις , παρουσία του Αρχηγού ΓΕΑ , του Διοικητή Γ’ Σώματος Στρατού και Ακολούθου της Μ.Β.

Η πρόταση διοργάνωσης προς τον Δήμο Θάσου έγινε από την Αεροπορική Λέσχη Μωραιτίνης Αριστείδης και εντάχθηκε στη διοργάνωση 5th Kavala Air Sea Show 2016 με την ουσιαστική συνδομή και συμμετοχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της ΥΠΑ και όλων των Τοπικών Αρχών.

Φωτογραφία κ. Δημήτριος Κακογιαννάκος

Επίλογος

Φωτογραφία Γιάννης Γεωργιάδης

Ευχαριστούμε πολύ τον Διοίκητη του Τάγματος Αντισυνταγματάρχη Μηχανικού κ. Παναγιώτη Λαζαρίδη για την φιλοξενία και την ξενάγηση στο εξαιρετικό μουσείο της Μονάδας, τον Συνταγματάρχη Διοικητή Μηχανικού του 4ου Σώματο Στρατού κ. Ευθυμιο Γιαννακάκη για την τιμητική του παρουσία, όλα τα στελέχη του κλιμακίου κατασκευής του «Πεδίου Πτήσεων» και ακόλουθα τον Ταγματάρχη (ε.α) Πεζικού Δημήτριο Κατσούλη και επικεφαλή της Ομάδας RC Kavala Acroteam για την συμμετοχή και συνεργασία.

Ευχόμαστε καλή δύναμη στην αποστολή τους σε κάθε συνθήκη. Το συγκεκρημένο έργο μπορεί να αποτελέσει πέραν άλλων και εξαιρετικό αναπτυξιακό πόρο στη περιοχή για πολλαπλές χρήσεις. Στο επανιδείν….

Υ. Γ

To Ντοκιμαντέρ Αγγλικής παραγωγής http://www.asa-uk.tv/bristol-scout-rebuilding-history-coming-soon-to-tv/ που παραδώσαμε σε μορφή DVD, αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο προβολής όλων των σχετικών δράσεων με αναφορά σε όλους τους συντελεστές σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

 

No Comments

Post a Comment